Uheld og skade

Uheld og skade

Fra den kommunale tandpleje anbefaler vi, at I som forældre tegner tandskadeforsikring for jeres børn, – i de fleste forsikringsselskaber sker dette ikke automatisk. En stor del af de skader, vi ser på børnenes tænder, kan ikke behandles færdigt før barnet / den unge er over 19 år og selv skal betale for behandlingen. Kommunen tegner ikke forsikring for børnene i skoletiden, og det samme gælder for de fleste idrætsorganisationer og fritidsklubber.

Definitioner på tandskader

  • Tænderne er slået, men sidder på deres sædvanlige plads og er ikke meget løse. Det kan bløde lidt fra tandkødet, og tænderne er ømme i nogle få dage. I de fleste tilfælde vokser de fast igen. Der sker sjældent noget med tanden, men det er altid vigtigt, at få skader registreret og kontrolleret.
  • Tænderne er slået og har forandret stilling. Oftest slået ind. Risiko for skade på ”nerven” (pulpa).
  • Der er slået et stykke af tandkronen. For at undgå skader på nerven, skal skader, hvor det bløder fra brudstedet behandles inden 24 timer.
  • Tanden er slået ud. Ved blivende tænder skal der handles hurtigt. Ved mælketænder er det sjældent nødvendig med behandling.